Ha borízre vágysz, ne állj meg a szőlőlénél – válaszd az alkoholmentesített bort!
Sokan keresik az igazi borélményt alkohol nélkül, de hamar csalódnak, amikor a „alkoholmentes bornak” nevezett ital inkább hasonlít egy finomabb szőlőlére. De van jó hírünk: ha valóban borízű alkoholmentes italt szeretnél, akkor nem a szőlőlékkel kell beérned! A kulcs az alkoholmentesített borban rejlik – vagyis olyan borban, amelyből valóban el lett távolítva az alkohol, nem pedig meg sem erjesztették.
De hogyan történik mindez? Hogyan lehet úgy eltávolítani az alkoholt a borból, hogy közben megőrizze a karakterét, az illatát, az ízét? Nézzük meg közelebbről!
Így készül a valódi alkoholmentesített bor
A folyamat meglepően komolyan veszi a borkészítés hagyományait. Az alkoholmentesített bor ugyanis valódi borral indul: ugyanúgy termesztik a szőlőt, szüretelik, erjesztik, mint egy klasszikus palack esetében. Az igazi varázslat csak ezután következik: az alkohol eltávolítása – még a palackozás előtt.
Erre két fő, korszerű módszer létezik: a vákuumdesztilláció és a fordított ozmózis.
Vákuumdesztilláció – az ízek őrzője
Ebben az eljárásban a bort vákuum alá helyezik, és csak enyhén melegítik (28–35 °C-ra), hogy az alkohol elpárologjon. A vákuum hatására a bor forráspontja csökken, így nincs szükség nagy hőre – ez azért fontos, mert a magas hőmérséklet tönkretenné a finom aromákat és ízjegyeket. Így viszont a bor karaktere megmarad, csak éppen alkohol nélkül.
A végén egy kevés szőlőlével finomítják az eredményt, hogy az ízek kerekebbek, kiegyensúlyozottabbak legyenek.
Fordított ozmózis – a bor molekuláris bontása
Ez a módszer egyfajta extrém szűrés. A bort nagy nyomással átpréselik egy speciális membránon, így szétválik két részre: egy alkoholos-vizes oldatra és egy sűrített borkoncentrátumra. Az alkoholos vizet felmelegítik, az alkohol elpárolog, majd a tiszta vizet visszakeverik a borkoncentrátumba.
Az eredmény? Egy technikailag precíz, alkoholmentesített bor – bár az eljárás költségesebb, és nem annyira fenntartható, mint a vákuumdesztilláció.
A két módszer közötti különbség
Mindkét eljárás célja ugyanaz: eltávolítani az alkoholt úgy, hogy a bor élménye megmaradjon. De nem egyforma a környezeti lábnyomuk.
- 
A vákuumdesztilláció kevesebb vizet használ, az alkohol pedig újrahasznosítható.
 - 
A fordított ozmózis során keletkező alkohol-víz keverék azonban gyakran kárba vész, ráadásul az egész folyamat költségesebb.
 
De vajon megmarad a bor íze?
Ez a legfontosabb kérdés, igaz? Bár az alkohol az egyik legmeghatározóbb ízelem a borban, mégis lehetséges olyan technológiákkal dolgozni, amelyek megőrzik a bor karakterét.
Természetesen a különbségek érezhetőek – főként egy tapasztalt borivónak. De sok borstílus, például a habzóborok, a fehérborok vagy a rozék, jobban tűrik az alkoholmentesítést. Ezek között szinte észrevétlen az eltérés.
A vörösborok már nehezebb esetek – különösen az olyan érzékeny fajták, mint a Pinot Noir. Ennek ellenére ma már akadnak meglepően jó alkoholmentesített vörösek is, például a Lautus Savvy Red, ami méltán lett a kedvencünk.
Kezdőknek: melyik alkoholmentesített bort érdemes kipróbálni először?
Ha szívesen belekóstolnál ebbe az izgalmas világba, de nem tudod, melyik palackkal indíts, ne aggódj – mi segítünk!
 A Menteset.hu-n gondosan összeválogattuk a legizgalmasabb alkoholmentesített borokat, és különleges csomagokat állítottunk össze belőlük. Akár könnyed fehéret, elegáns rozét vagy karakteres vöröset keresel, biztosan találsz új kedvencet közöttük!
Készen állsz arra, hogy újra felfedezd a bort – most alkohol nélkül? Nézd meg kínálatunkat, és kóstold meg, milyen az, amikor a bor lényege megmarad, de az alkohol kimarad!