Az alkoholmentesített bor olyan bor, amelynek alkoholtartalmát eltávolították vagy 0,5% alá csökkentették. Az ilyen borok tehát alkoholos borként kezdték a pályafutásukat, és átestek a borkészítés során erjesztési folyamaton. Az alkohol eltávolításának folyamata számos módszerrel történhet, beleértve a vákuumdesztillációt, a fordított ozmózist, vagy a lepárlást. Az eredmény egy olyan bor, amely hasonló ízű és aromájú, mint a hagyományos bor, de nem tartalmaz alkoholt vagy épp, hogy csak nyomokban. Az alkoholmentes borok és pezsgők ezzel ellentétben nem esnek át a hagyományos borkészítési folyamaton, így a szőlőt, vagy más gyümölcsöt sem erjesztik a készítés során, ezért a végeredmény is inkább gyümölcslé jellegű. Az alkoholmentesített borok innovációjával és fejlődésével az ilyen borok mára hagyományos társaikkal közel azonos élményt nyújtanak a fogyasztók számára, de érdemes az ilyen borokhoz kellő nyitottsággal állni, hiszen aki az alkoholos borokéval azonos ízélményt vár, az csalódhat.
Vörös, fehér, rosé vagy pezsgő – íme egy egyszerű ábra, amely bemutatja a leggyakoribb módszert az alkohol eltávolítására a borból: a vákumdesztillációt!