Mi is az az alkoholmentesített bor és miben különbözik az alkoholmentes boroktól?
Tudástár

Mi is az az alkoholmentesített bor és miben különbözik az alkoholmentes boroktól?

Az alkoholmentesített bor olyan bor, amelynek alkoholtartalmát eltávolították vagy 0,5% alá csökkentették.  Az ilyen borok tehát alkoholos borként kezdték a pályafutásukat, és átestek a borkészítés során erjesztési folyamaton. Az alkohol eltávolításának folyamata számos módszerrel történhet, beleértve a vákuumdesztillációt, a fordított ozmózist, vagy a lepárlást. Az eredmény egy olyan bor, amely hasonló ízű és aromájú, mint a hagyományos bor, de nem tartalmaz alkoholt vagy épp, hogy csak nyomokban. Az alkoholmentes borok és pezsgők ezzel ellentétben nem esnek át a hagyományos borkészítési folyamaton, így a szőlőt, vagy más gyümölcsöt sem erjesztik a készítés során, ezért a végeredmény is inkább gyümölcslé jellegű. Az alkoholmentesített borok innovációjával és fejlődésével az ilyen  borok mára hagyományos társaikkal közel azonos élményt nyújtanak a fogyasztók számára, de érdemes az ilyen borokhoz kellő nyitottsággal állni, hiszen aki az alkoholos borokéval azonos ízélményt vár, az csalódhat.

Vörös, fehér, rosé vagy pezsgő – íme egy egyszerű ábra, amely bemutatja a leggyakoribb módszert az alkohol eltávolítására a borból: a vákumdesztillációt!

 

Következő
Az alkoholmentesített bornak olyan íze van, mint a valódi bornak?